200 TL üzeri kargo bedava

Zeytinyağı Çeşitleri

2017 yılındaki ismi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği”ne göre (Tebliğ no: 2017/26); diğer bazı özellikleri yanında asitliği oleik asit cinsinden % 0,8‘e kadar olan zeytinyağına “natürel sızma zeytinyağı” denilir. Diğer yağ çeşitleri ise şunlardır. Asitliği (yine oleik asit cinsinden) %0,8 ile %2,0 arasında olan yağa “natürel birinci zeytinyağı”, asitliği %2’nin üzerinde olan zeytinyağına ise “rafinajlık zeytinyağı” denilir. Genellikle natürel sızma zeytinyağı salatalara ve sofralık zeytinlere ilave etmek ve çiğ olarak tüketmek için ve natürel birinci zeytinyağı; zeytinyağlı yemek yapımında kullanılır. Rafinajlık zeytinyağı ise gıda olarak tüketilmez fabrikalarda rafine edilerek “rafine zeytinyağı” elde edilir. İçine %10-15 oranında natürel zeytinyağı eklenerek “riviera zeytinyağı” elde edilir, yemeklerde ve kızartmalarda kullanılır.